loader image

Inauguració exposició President Tarradellas.

6 d´octubre. Arxiu de la Corona de Aragó

Del 6 d’octubre a 9 de novembre, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, acollirà l’exposició «President Tarradellas» organitzada pel Centre Lliure. Art i Cultura.

El Centre Lliure. Art i Cultura (CLAC) va inaugurar el passat 6 d’octubre l’exposició «President Tarradellas» amb motiu de l’obertura al públic de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià -que conté el fons documental de qui va ser primer president de la Generalitat després de la recuperació de la democràcia a Espanya- i que es troba custodiat al Monestir de Poblet.

Del 6 d’octubre al 9 de novembre, a l’edifici històric de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, i coincidint amb el 39 aniversari del retorn del president Tarradellas de l’exili, CLAC presenta amb material inèdit l’exposició «President Tarradellas», un itinerari pels moments més importants del polític català des de la II República fins a la Transició democràtica.

Durant la conferència d’inauguració, el director de l’CLAC, Andreu Jaume, ha destacat el valor de l’arxiu com a veritable temple de la memòria en el qual el president Tarradellas va guardar tots els documents de la seva biografia política, des de la Segona República, passant per la Guerra civil, l’exili i finalment la restauració de la Generalitat durant la Transició.

L’arxiu demostra que Tarradellas va ser un home d’Estat, influenciat durant el seu exili en l’esperit republicà de França i decidit a mantenir la dignitat de la més alta institució catalana sense ànim de revenja i amb voluntat d’integració. Al seu retorn, Tarradellas va voler sobretot unir a tots els «ciutadans de Catalunya» sota l’empara de la Generalitat i mai va ser un republicà nostàlgic o ressentit, sinó que va saber viure en el seu present, assumint les transformacions de la societat.

Andreu Jaume ha assenyalat que avui dia es viu en temps de confusió, falta de respecte, ignorància i mediocritat política; i en aquest cas la figura de Tarradellas és un exemple i un estímul per a tota la societat. S’ha volgut que aquesta exposició tingués lloc a Barcelona, ​​per apropar la trajectòria de Tarradellas a la ciutadania i especialment als més joves.

Per la seva banda, la presidenta de CLAC, Teresa Freixes, ha remarcat el caràcter institucional de Tarradellas, com a home d’Estat, capaç de realitzar el trànsit de la Generalitat de l’exili a la Generalitat constitucional. També la importància que, avui dia, simbòlicament, pugui tenir la formació del govern d’unitat que va posar en marxa la transformació de la Generalitat provisional, com coordinació que era de les diputacions catalanes, en una administració autonòmica moderna. I, sobretot, és molt rellevant el fet que tota la seva acció política, des de la Segona República, la Guerra Civil, l’exili i el seu retorn a la política activa com a president de la Generalitat, es detalla minuciosament en les notes que anava prenent dia a dia, expressant la seva apreciació sobre les persones amb les quals s’entrevistava o treballava, o sobre les decisions que es prenien en els òrgans de què formava part. En elles es conté una visió molt crítica dels esdeveniments que van marcar la seva vida, fins i tot sobre la seva pròpia persona i les seves pròpies decisions, oferint una llum nova a tota la historiografia que ens envolta. Per això aquesta ingent quantitat de fitxes, escrites per ell mateix, datades i numerades, tot i contenir opinions personals, o potser per això, poden fer canviar l’apreciació sobre els qui han estat també protagonistes del que podríem anomenar “l’era Tarradellas «.

Tot això és de gran importància per a tots nosaltres i, especialment, per les generacions joves que no van viure tots els esdeveniments glossats per aquesta figura, controvertida, com tots els grans personatges, però del qual el seu coneixement esdevé indispensable per aprofundir en la memòria col·lectiva.

Lloc de l’exposició: Arxiu de la Corona d’Aragó (c / Comtes, 2, Barcelona).

Per a més informació contactar amb Paula Añó (+34 656.467.776)

Compartir

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Últimas entradas

hola@lawebdeclac.com